Kuntatalous nousuun aineetonta pääomaa kehittämällä

Eilen julkaistiin viimeisin raportti Suomen talouden tilasta. Kilpailukyvyn ja työn tuottavuuden kasvun kannalta rakenteisiin puuttuminen on välttämätöntä. Mutta myös aineettoman pääoman kehittämiseen panostamalla lisätään kilpailukykyä ja tuottavuutta. Aina ajankohtaisemmaksi tulevan aineettoman pääoman merkitys kasvaa kuntien lisääntyvän kilpailun ja kuntatalouden haasteiden lisääntyessä ja vaikeutuessa. Olen tutkinut Etelä-Karjalan kuntien aineetonta pääomaa ja alla oleva teksti on pitkälti tutkielman tuotosta.

Aineetonta pääomaa kunnissa on inhimilliseen pääomaan kuuluvat tieto, koulutus sekä organisaation, henkilöstön ja yksilöiden osaaminen. Rakennepääomaan kuuluvat kuntien erilaiset prosessit ja tietojärjestelmät, arvot ja organisaatiokulttuuri. Kunnissa määritellyt arvot nähdään päämäärinä, jotka ohjaavat kunnan perustehtävän suorittamista siten, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus kuntalaisten palveluissa toteutuisivat. Arvot rakentuvat ja muodostuvat myös kunnassa käytännön asioiden kautta ja arkisen toiminnan sisällä. Suhdepääomaan kuuluvat suhteet asiakkaisiin ja sidosryhmiin, siis kunnan sisäinen ja ulkoinen yhteistyö. Myös maine, imago ja brändit kuuluvat suhdepääomaan.

Koska henkilöstö tuottaa palvelut kunnassa, on henkilöstön osaaminen ja osaamisen kehittäminen koulutuksella ja kouluttautumisella kunnan tulevaisuuden kannalta tärkeää. Henkilöstön eläköitymiseen tulee varautua. Useat kunnat ovat huomioineet suurten ikäluokkien eläkkeelle jäämisen henkilöstöstrategioissaan ja rekrytointisuunnitelmissaan. Hiljaisen tiedon tärkeyden tunnistamisen lisäksi sen hyödyntämiseksi on luotava kunnissa konkreettisia käytäntöjä.

Vaikka aineettoman pääoman jokaisella osa-alueella onkin tärkeä merkitys, niin ilman toimivaa rakenteellista pääomaa ei inhimillisestä pääomasta eli osaamisesta ja henkilöstön kyvykkyydestä saada kaikkea potentiaalia hyödynnettyä. Rakennepääomalla onkin tärkeä merkitys aineettoman pääoman kehittymiselle. Erilaiset kuntien väliset yhä lisääntyvät yhteistyömuodot ja lukuisat projektit tarvitsevat toimivaa tieto- ja dokumentointi-järjestelmää kunnissa, jotta niistä voitaisiin prosessina oppia ja siten kehittää osaamista.

Kun uusi poliittinen johto valitaan neljän vuoden välein vaaleilla, se asettaa haasteita myös ammatilliselle johtajuudelle. Poliittisen ja ammatillisen johdon yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot nousevat tärkeään rooliin. Myös johdon substanssiosaaminen vaikuttaa siihen, miten yhteistyö kaksinapaisen johtamisen kulttuurissa onnistuu.

Alueellisen yhteistyön lisääntyminen on haasteellista myös johtamiselle. Kun erilaisilla resursseilla varustetut kunnat tekevät yhteistyötä on haasteellista sovitella erilaisia tavoitteita, tarpeita ja kehitystoiveita. Alueellisen kehittämistyön johtamisessa onkin kyse verkostojohtamisesta, jolloin inhimilliseen pääomaan kuuluvat neuvottelu-, kommunikointi- ja visiointitaidot puntaroidaan. Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä johtajalta edellytetään taitoa, kykyä ja rohkeutta elää jatkuvassa epävarmuudessa ja nähdä uusia mahdollisuuksia, mutta myös kyvykkyyttä tulkita jatkuvasti muuttuvia tilanteita.

Aineettoman pääoman johtamisen on todettu olevan prosessi ja yhteyksien verkosto, jota ei ole helppo kontrolloida. Kuntaliitoksia väistellessään kunnat lisäävät yhteistyötä. Kuntien välisen yhteistyön merkitys kasvaa tulevaisuudessa ja tämä vaatii toimivia prosesseja ja perinteisen johtamisen kyseenalaistamista. Aineettoman pääoman johtaminen onkin tulevaisuudessa merkittävä haaste kunnille. Toimintaympäristön nopeisiin muutoshaasteisiin vastataan uudistamalla ja kehittämällä aineetonta pääomaa ennakoivasti.

 

Julkaistu Länsi-Saimaan Sanomissa 8.1.2015

rings
Kokoomus Lemi

Olen Lemin kokoomuksen puheenjohtaja, valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Työskentelen yrittäjänä omassa perheyrityksessämme. Koulutukseltani olen kauppatieteen maisteri. Olen naimisissa ja neljän lapsen (nyt jo aikuisia) äiti. Lemmikkieläimenä on kissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu